Aanvezelen

Als het papier zo erg beschadigd is, dat er gaten inzitten of stukken ontbreken kan het worden aangevezeld. Dat betekent dat ontbrekende stukken papier aangevuld worden met nieuwe vezels. Deze nieuwe vezels grijpen in de oude vezels van het nog aanwezige papier. Er wordt dus niet een stuk papier aangeplakt, maar het originele papier wordt weer volledig gemaakt.

Tijdens het aanvezelen wordt het papier inwendig verlijmd, wat de sterkte en soepelheid van het papier ten goede komt.

Als de ontbrekende stukken papier aangevezeld zijn, wordt het papier versterkt met Japans papier, waardoor de hechting van de nieuwe vezel aan het oude papier nog beter wordt.

Ontbrekende stukken tekst worden niet aangevuld. Zelfs niet als we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weten wat er heeft gestaan. Het zou in alle gevallen een vorm van geschiedvervalsing zijn. Misschien heeft juist bij dit exemplaar het papier wel dubbel gezeten bij het drukken, zodat er een stuk tekst verloren is gegaan. Door nu tekst aan te vullen voegen we iets toe aan het boek wat er van oorsprong niet was.

Voor een opdracht kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen door middel van onderstaand formulier. Gebruik hiervoor het formulier wat op de pagina restauratie staat. Wilt u meer weten, stuur dan een e-mail. Ook voor andere informatie kunt u altijd even een e-mail sturen.