Foedralen

Dozen, portefeuilles…

Kartonnage is een veelomvattend begrip. Het behelst eigenlijk alles wat met karton gemaakt wordt en wat (zijdelings) met boeken te maken heeft. Wat het meeste voorkomt zijn portefeuilles en foedralen.

Portefeuilles zijn er in verschillende vormen: Met of zonder stofkleppen; met of zonder vaste rug; met of zonder sluitlinten…. De portefeuille heeft echter maar één doel: het beschermen van een boek of losse vellen papier tegen invloeden van buitenaf. Het spreekt dus voor zich dat deze portefeuilles gemaakt worden van zuurvrij en soepel materiaal, zodat het te bewaren materiaal optimaal beschermd wordt.

Voor foedralen geldt zo’n beetje hetzelfde. Ook deze zijn bedoeld om een boek te beschermen en ook deze zijn er in verschillende vormen. Een verschil met de portefeuille is dat een foedraal altijd precies op maat gemaakt wordt voor één of meerdere boeken. Soms ook vormt de foedraal een wezenlijk onderdeel van de band van het boek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een orgelboek, waarbij de foedraal in de vorm van een orgel is gemaakt.

De laatste jaren zien we ook steeds vaker dat een boek niet meteen gerestaureerd wordt, omdat de opdrachtgever terugschrikt voor de kosten of omdat de restaurator twijfelt over de zin van een restauratie. In dat geval zal in 99 van de 100 gevallen een doos van zuurvrij materiaal om het boek heen gemaakt worden, om het zo in ieder geval te beschermen en om eventuele losse onderdelen bij het boek te houden.

Verder zijn er nog vele zaken die onder kartonnage vallen. Ik zal er nog enkele noemen om u er een idee van te geven: diverse soorten kokers (denk hierbij aan oorkondekokers of servetringen met persoonlijke opdruk in leer), bureauleggers, sierdozen, pennenbakjes…..

U begrijpt dat er met zoveel mogelijkheden in vormen ook oneindig veel mogelijkheden met materialen zijn. Vrijwel alles kan.

Voor een opdracht kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen door middel van onderstaand formulier. Wilt u meer weten, stuur dan een  e-mail. Ook voor andere informatie kunt u altijd even een  e-mail sturen.