Naslagwerken

Bij naslagwerken denk ik vooral aan woordenboeken en encyclopedieën. Het kan echter ook een vakboek zijn, dat in losse afleveringen uitgegeven is en dat u nu in een of meerdere banden verzameld wilt hebben. Dat kan.

Voor het inbinden van naslagwerken is een speciale bindwijze: De Duitse Band. Een boek dat zo gebonden wordt ondergaat een aantal handelingen, waardoor het goed open zal liggen, op welke plaats het ook geopend wordt (een voorwaarde voor een naslagwerk). Een Duitse Band is verder extra sterk in de kneep, het voornaamste scharnierpunt van een boek.

De kosten voor zo’n boek liggen meestal, afhankelijk van formaat en materiaal, tussen de €50 en €150.

Bij bestaande naslagwerken kom ik vaak boeken tegen met gebruiksschade. In negen van de tien gevallen gaat het dan om een beschadigde kneep en even later zal dan ook de rug van het boek beschadigd raken. In zo’n geval is het het beste om het boek zo snel mogelijk te laten repareren om te voorkomen dat de inhoud, het boekblok, beschadigd raakt.

U hebt dan de keus uit twee mogelijkheden:
– bij een boek dat nog vaak geraadpleegd wordt is het vaak het verstandigst om een nieuwe band eromheen te laten maken, indien gewenst met gebruikmaking van het oude bandmateriaal.
– bij een boek dat u wilt bewaren omdat u er aan gehecht bent, is het vaak het mooiste om de originele band zoveel mogelijk te behouden. Er wordt dan een nieuwe kneep- verbinding gemaakt met materiaal dat het oorspronkelijke materiaal zo dicht mogelijk benadert en het oude materiaal wordt weer zoveel mogelijk teruggezet op de band.

Voor een opdracht kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen door middel van onderstaand formulier. Wilt u meer weten, stuur dan een e-mail. Ook voor andere informatie kunt u altijd even een e-mail sturen.